keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Digipiirtäjän pähkäilyt

Kaksi näyttöä, kaksi tulostetta

  • Näkeekö toinen kuvani verkossa samanlaisena kuin sen julkaisin?
  • Vastaako tuloste kuvaa jonka näen näytölläni?
Olen mielistynyt ei-materiaaliseen kuvantekoon. Kuvat bittiavaruudessa eivät vie tilaa ja ovat kaikkien kiinnostuneiden nähtävissä. Silti haluan toisinaan aineellistaa kuvani. Ne tuntuvat silloin ikuisemmilta. Tulostan parhaat kuvani kestävillä Epson-väreillä Canson-taidepaperille. Tyydyn A4-kokoon. Siitä saa kehystämällä ihan kelpo taulun. Nyt kokeilin Ifolorin kuvapalvelua, ja tulos sai minut hämmästelemään.

Valitsin Ifolor-tulosteen kooksi 30 x 30cm ja materiaaliksi alumiinin. Ensinäkemältä tulos miellytti suuresti.Taulussa on ripustinhahlot takana, joten se on valmis seinälle.  Pohja on mattapintainen missä aavistus munankuorenhohdetta. Mutta kun vertaan kuvaa ArtRage-työpohjaani iMacin näytöllä, huomaan dramaattisen eron! Ennen kuin ryhdyin valittamaan Ifolorille, otin kuvasta  oman tulosteen Canson-paperille. Tulosteiden ero on häviävän pieni. Loistokkain kuva näkyy omalla näytölläni. Olen kyllä aikaisemminkin huomannut, että Applen Macintosh korostaa kuvissa sinisyyttä. (Pöytäkoneeni on jo yhdeksänvuotias...)

Ryhmäkuvaan pääsi myös iPadin näyttö. Sepä on aivan holtittoman sininen verrattuna alkuperäiseen! Itse asiassa en voi tietää, mitä lukija näkee. Jokainen näyttö on yksilöllinen, ja kuvanjulkaisijan on vain se hyväksyttävä. Tämä koskee aivan yhtä paljon valokuvan julkaisemista. Jokainen selailija näkee kuvat omassa väriympäristössään, ja silmät ovat sopeutuneet siihen. Vasta vertaillessa eri näyttöjä voi huomata eron.

Mitä tulee printteihin, olisi ehkä syytä perehtyä kalibrointiin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy, kerro ja kommentoi!